Genetiği Değiştirilmiş Bezelyeler Bağışıklık Sistemi Tepkilerine Neden Oldu
Avustralya’nın CSIRO Plant Industry (CSIRO Bitki Endüstrisi) adlı özel araştırma enstitüsü, 2005 yılında, laboratuvar farelerinin bağışıklık sistemlerinde tepkilere neden olduğu gerekçesiyle, genetiği değiştirilmiş bezelye üretim çalışmalarını durdurdu. GDO çalışmalarındaki bu gelişme, birbiriyle çelişen yorumların ortaya konduğu bir tartışma başlattı. Bezelyeler hakkındaki bulgular, bazılarınca Avustralya’daki araştırmaların etkinliği ve başarılılığı olarak değerlendirilirken, bazılarınca da genetiği değiştirilmiş bitkilerin etkilerinin belirsizliği ve güvenilir olmayışı olarak algılandı.
Bezelye bitleriyle mücadele: (Organik mücadele)
Avustralya’nın bezelye yetiştiricileri, bezelye bitlerininbitkilere verdiği zarardan dolayı büyük problem yaşamaktadırlar. Bu bitler, yumurtalarını bezelye kabuklarının içlerine bırakan zararlı böceklerdirler. Kimyasal ilaçlama uygulanmadığı takdirde bezelye bitleri mahsülün neredeyse yüzde 30’unun kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle CSIRO, yaklaşık on yıldır böceklere karşı dirençli bezelye türü üretimi için çalışmaktadır.
Bu çalışmalarda bilimadamları, fasulye bitkisinden alınan bir defans geninin bezelye bitkisine aktarımını gerçekleştirdiler. Bu gen, amilaz inhibitörü adlı, bitlerin sindirim sisteminde nişastanın parçalanmasını önleyen bir protein sentezinden sorumluydu. Amilaz inhibitörü sayesinde bitlerin bezelyelere zarar vermeleri önlenmiş oldu. Bu proteinin senteziyle birlikte artık bitler sindirim yapamadıklarından, bitkilere zarar veremeden ölüyorlardı. Test sonuçlarına göre, genetiği değiştirilmiş bezelyeler bitlere karşı yüzde 99.5 daha dayanıklıydı.
Genetiği değiştirilmiş bezelyelerin güvenliliğinin belirlenmesi için CSIRO bazı testler uyguladı. Bu çalışmalar transgenik bezelyelerin diğer yiyecek kaynaklarının bulunduğu alanlara yayılmaması için geniş önlemler çerçevesinde sürdürüldü. Güvenilirlik testlerinin planlanmasında Avustralya Yeni Zelanda Yiyecek Standartları (FSANZ) adlı, genetiği değiştirilmiş yiyeceklerin de güvenliliğinden sorumlu otoriteden de destek alındı. Bezelyelerin onayı için yapılan başvurularda FSANZ’ın bulduğu sonuçların da sunulması gerekliydi. Testlerin bir parçası olarak, CSIRO, bezelyelerde üretilen yeni proteinin detaylı bir izini gerçekleştirdi. Ayrıca amilaz inhibitörü gibi, bitkideki bazı diğer maddelerin de olası zehir ve alerji etkileri incelenmeliydi. Bütün bu incelemeler, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) gibi uluslararası organizasyonların belirlediği standartlara da uygun olarak yapıldı.
Uzun bir zaman periyodu boyunca yapılan testler, yeni transgenik bezelyelerin insan ve hayvan- bitler hariç- sağlığına zararlı olmadığı yönünde sonuçlar verdi. Macar bilimadamı Arpad Pusztai’nin 1999 yılında denekler üzerinde yaptığı testlerde de herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmadı.
Fakat yeni proteinin moleküler yapısının incelenmesi ve denek hayvanlar üzerinde yapılan son testler sırasında CSIRO yetkilileri bazı beklenmedik sonuçlara ulaştı. Bu sonuçlara göre, bezelye bitkisi fasulye bitkisine yakın bir tür olmasına rağmen, aktarılan gen amilaz inhibitör proteinini farklı bir yapıda sentezliyordu. Yapılan daha ileri araştırmalarla, aktarılan genin bezelyede fasulyedekine göre değişik bir yüzey biçimine sahip proteinler ürettiği bulundu. Proteinin yüzeyine bağlanan şeker moleküllerinin düzeni, fasulyedekinden farklıydı.
Bu bulgu üzerine laboratuvar fareleri üzerinde yapılan testler de, transgenik bezelyelerin yapısında farklılık olduğunu destekledi. Dört hafta boyunca iki test grubuna uygulanan testler, genetiği değiştirilmiş bezelyelerin farelerde bağışıklık sistemi tepkilerine neden olduğunu ortaya koydu. Bu testler sırasında transgenik bezelyelerle beslenen farelerin kanlarında antikor seviyesinin yükseldiği görüldü. Akciğerleri transgenik bezelyeden yapılan aerosole tabi tutulan ikinci test grubunda ise normalin üzerinde iltihaplanmalar gözlemlendi. Sıradan bezelye veya fasulye ile beslenen kontrol gruplarında ise harhangi bir tepkiye rastlanmadı. Genetiği değiştirilen bezelyeler, insanlarda da farelerde neden olduğu allerjik tepkilere benzer tepkilere yol açabilirdi. Ama FSANZ yetkilileri, hayvanlarda görülen tepkilerin, insanlarda da herhangi bir tepki oluşacağına kanıt olmadığını belirttiler.
Testler Durduruldu:
Bahsedilen test, onay alımı için Avustralya otoritelerine başvuru yapılmadan önce uygulanmıştı. Test sonuçlarındaki olumsuzluklar nedeniyle araştırma enstitüsü, 10 yıllık çalışmalarının ardından projeyi durdurma kararı aldı. CSIRO’nun asbaşkanı Thomas Higgins, bezelyelere uygulanan metodun geliştirilerek başka bitkiler üzerinde deneneceğini açıkladı. Fasulye bitkisinden alınan amilaz inhibitörü geninin, diğer bezelye türlerine aktarıldığında bağışıklık sistemi tepkilerine neden olmayabileceği belirtildi.
Güvenlik testleri yeterli mi?:
Greenpeace gibi bazı çevre koruma örgütleri, CSIRO’nun araştırma sonuçları hakkındaki kaygılarını dile getirdiler. Greenpeace’in GDO’larla ilgili Almanya’daki sözcüsü Christoph Then, bulguların genetiği değiştirilen bitkilerin yarattığı etkilerdeki belirsizliği gösterdiğini belirtti. Avrupa Birliği’nde GDO’ların onayı için denek hayvanlara uygulanan testlerin zorunlu olmaması nedeniyle, bahsedilen bezelyelerin AB’de üretilse onay almış olabileceğini söyledi.
Thomas Higgins’in konuyla ilgili vardığı sonuç ise Christoph Then’inkinden çok farklıydı. Ona göre, GDO’ların güvenliliğinin ölçümünde gerçekleştirilen durum bazlı araştırmalar başarılı sonuçlar veriyordu. Bilimsel komisyonlar, bütün ürünler için standart birtakım testler öne sürüp bunları zorunlu hale getirmektense, her bitkiyi ayrı ayrı değerlendirerek gerekli testlerin yapımını talep etmektedir. Bu uygulamanın amacı, güvenilirlik testlerinin en gelişmiş bilim ve metodlarla eşzamanlı olmasını sağlamaktı. Alerjik potansiyelin tespitinde kullanılan hayvan modelleri her ne kadar araştırılıyor ve geliştiriliyor olsa da, insanlar üzerinde uygulanamamaktadır. Ayrıca WHO ve FAO gibi uluslararası örgütler, günümüzde kullanılan testlerle güvenilirliğin belirlenmesinin mümkün olduğu görüşündedirler.
Avrupa otoritelerinin amilaz inhibitörü proteininin yapısındaki değişikliği fark etmiş olup olamayacağı konusundaki sorular kaygı uyandırmıştır. Fakat EFSA, genetiği değiştirilmiş bitkilerin ve onlardan üretilen yiyeceklerin risk değerlendirmesi hakkında yayımladığı dosyada, transgenik bitkilerdeki yeni proteinlerin olası boyut ve yüzey değişimleri için kontrol edilmesi talep etmiştir. Bu kontrol, şeker moleküllerinin protein yüzeyine bağlanış biçimlerinin incelenmesini de kapsamaktadır. Bu durumda, Avrupa güvenilirlik değerlendirmelerinde, amilaz inhibitörünün sıradışı yapısının fark edilmiş ve daha ayrıntılı testlerin talep edilmiş olacağı söylenebilir.
Basit aminoasit dizileri karşılaştırmaları da, yeni proteinin bilinen allerjenlerle benzerliğini kolayca ortaya koyabilirdi. Dizi bilgilerine dayanan kan serumu tepki testi de bağışıklık sistemi tepkilerinin saptanmasında kullanılabilirdi.
Kaynak
abanciuniv.edu den alıntıdır tamamen bilgi amaçlı lütfen detaylı bilgi için siteyi ziyaret edin